Op 26 september 2019 is de Boer-prijs 2019 uitgereikt aan de beste technologische innovatie met en voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor de prijs waren drie projecten genomineerd. De winnaar van de prijs is de Vraagapp van LFB en 3 Times Impact. Eervolle vermeldingen voor KIT, Knappe Instructie bij Tandenpoetsen van Abrona en Mediajungle van ASVZ en Reik/Alliade.

Uniek initiatief

De jury vindt VraagApp een uniek initiatief. De eenvoud van VraagApp en de wijze waarop dat is geïmplementeerd, ziet de jury als een goed voorbeeld hoe technologie ingezet kan worden om het welzijn van mensen met een verstandelijke beperking te vergroten: hoe de wereld met behulp van technologie begrijpelijker kan worden in plaats van ingewikkelder.

De jury vindt het idee van zo’n grote eenvoud dat zij zich afvraagt waarom het er nog niet is. De jury waardeert de onderbouwing van het initiatief, in het bijzonder hoe de app taalvaardigheid ondersteunt en het betrekken van de ervaringen van de vragenstellers bij de uitwerking van het idee. Het product is gedacht vanuit de gebruiker, mensen met een verstandelijke beperking, en richt zich op een heel positieve manier op zelfstandigheid.
Ook vindt de jury het van belang dat er op een hedendaagse manier gekeken is naar vrijwilligerswerk, dat op deze manier plaats- en tijdsonafhankelijk is en de aandacht voor de ontlasting van mantelzorgers. Tenslotte waardeert de jury de intentie om mensen met een verstandelijke beperking in de toekomst zelf ook als vrijwilliger te betrekken. Voor de vragensteller is het laagdrempelig, voor ouders en begeleiders ontlastend en flexibel voor de vrijwilligers.

[Tekst gaat door onder de video]

Andere genomineerden

De Knappe Instructie bij Tandenpoetsen (oftewel K.I.T.) en MediaJungle van ASVZ en Reik/Alliade waren de andere genomineerden. K.I.T. levert een oplossing waarmee het tandenpoetsen leuk en gemakkelijk wordt. MediaJungle van ASVZ en Reik/Alliade is een bordspel in combinatie met een (web)applicatie waarmee de spelers aan de hand van filmpjes, doe- en discussieopdrachten in gesprek gaan over media en mediawijsheid.

Bron: Stichting SPZ