Gister heeft in de Beurs van Berlage de uitreiking van de Dutch Interactive Awards plaatsgevonden. VraagApp won goud in de categorie Communities. Met VraagApp hebben mensen die de samenleving ingewikkeld vinden snel antwoord van vrijwilligers op hun dagelijkse vragen. De app is een initiatief van de LFB, belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, en sociale onderneming 3 Times Impact. De prijsuitreiking werd georganiseerd door Emerce.
Stress
VraagApp is sinds oktober vorig jaar landelijk beschikbaar, bijvoorbeeld voor mensen met een lichte verstandelijke beperking, laaggeletterden, jongeren die uit de jeugdzorg komen en op eigen benen moeten staan en mensen met psychiatrische problemen. Deze mensen hebben vaak een beperkt netwerk. Alledaagse vragen kunnen zo leiden tot stress, vermijding van situaties en uiteindelijk grote problemen.
Vrijwilligers
VraagApp is daarnaast ontwikkeld om de vijftig procent Nederlanders die nog geen vrijwilligerswerk doen, te binden. Frank Schalken, oprichter van VraagApp: “De meest genoemde redenen van mensen om geen vrijwilligerswerk te doen zijn tijdgebrek, zich niet voor langere tijd willen binden en gebonden zijn aan huis. Bij VraagApp beantwoord je alleen een vraag als je kennis van zaken, tijd en zin hebt. Dat zorgt voor een hele goede dynamiek en dat verklaart waarschijnlijk waarom antwoorden met een gemiddeld cijfer van 4,1 -op een schaal van 1 tot 5- worden beoordeeld.”
Een vraag wordt gesteld via tekst of spraak. De vraag komt binnen bij vier vrijwilligers tegelijk. De eerste die de vraag accepteert zit in een chat met de vragensteller. Pakt geen één persoon de vraag op dan gaat er na drie minuten een notificatie naar vier andere vrijwilligers. Zo wordt 75 procent van de vragen binnen 30 minuten opgepakt.
Gereedschap
VraagApp is opgezet om stress en afhankelijkheid te verminderen. Schalken: We krijgen steeds meer aanwijzingen dat mensen die hun vraag in VraagApp stellen het gevoel hebben dat zij het zelf oplossen, terwijl zij zich vaak afhankelijk voelen als ze hun vragen aan familie of een begeleider stellen. Het gebruik van VraagApp groeit met 25 procent per maand. Wij willen dat VraagApp in 2020 voor 100.000 Nederlanders het gereedschap is dat ze altijd bij zich hebben. Zoals een timmerman een hamer gebruikt maar altijd zal zeggen dat hij zelf de kast gemaakt heeft.”
Oproep
Tijdens de ontvangst van de award deed Schalken een oproep aan alle digital agencies in de zaal. Schalken: “Technologie is een van de belangrijkste redenen dat heel veel mensen de samenleving ingewikkeld vinden. Bij het ontwikkelen van websites, apps en slimme producten moet er veel meer rekening gehouden worden met de twee miljoen Nederlanders die laaggeletterd zijn of een cognitieve beperking hebben.”
Bureaus
VraagApp is ontwikkeld door Reframing Studio en De Wortel van Drie. Schalken: “Deze bureaus laten zien dat technologie voor iedereen behulpzaam kan zijn. Het concept is drie jaar geleden samen met Reframing Studio ontwikkeld, in opdracht van de zorginstelling Amerpoort. Reframing Studio zorgde ook voor het ontwerp. Het is een atypisch bureau. Ze ontwerpen allerlei producten en diensten maar bijvoorbeeld ook beleid. Ze zijn heel actief op het gebied van e-health en werken volgens een wetenschappelijk bewezen methodiek.”
De Wortel van Drie bouwde VraagApp en alles wat daarbij kwam kijken. Schalken: “Het zijn jonge honden met de bijbehorende ambitie en drive, maar combineren dat opvallend genoeg met een grote mate van senioriteit op het gebied van projectmanagement en communicatie.“
Abonnement
Om vragen te kunnen stellen met VraagApp is een abonnement nodig. De volgende organisaties hebben momenteel gratis abonnementen beschikbaar voor cliënten en/of burgers: Amerpoort, Amsta, ASVZ, Cordaan, Gemeente Amsterdam, Humanitas DMH, Leger des Heils, MEE Amstel en Zaan, MEE Rotterdam Rijnmond, MEE Samen, Philadelphia, De Regenboog, ’s Heerenloo, Prisma en Stichting Prisma Amsterdam. Abonnementen zijn ook verkrijgbaar via onze website.