VraagApp is geselecteerd voor de Social Grow Sessions, een begeleidingstraject voor sociale ondernemers die sociale impact willen koppelen aan financiële gezondheid. Met de app VraagApp hebben mensen binnen 5 minuten antwoord op hun alledaagse vraag dankzij een community van flexwilligers. De Social Grow Sessions zijn een initiatief van farmaceut Janssen en Johnson & Johnson, de Sociale InnovatieFabriek en Social Enterprise NL.

Initiatieven

Uit 35 inzendingen heeft een jury zes Nederlandse en zes Vlaamse initiatieven geselecteerd voor de Social Grow Sessions, die in het najaar plaatsvinden. Aan het eind van het traject worden de drie beste start-ups beloond met een startkapitaal van €5000, €10.000 of €15.000. Uit Nederland doen naast VraagApp onder andere De Babbelbox, Klup en Tinybots mee.

Aanleiding

VraagApp biedt een oplossing voor de complexiteit die veel mensen dagelijks ervaren, zoals ouderen, laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking. Veel van deze mensen hebben een beperkt netwerk en zoeken daarom steeds vaker professionele hulp, ook voor alledaagse vragen. Professionele hulpverleners zijn echter – ook voor cliënten – niet altijd beschikbaar en competent voor vragen over bijvoorbeeld OV, computer, brieven en abonnementen. Dit leidt tot stress en vermijding van complexe situaties. Een steeds groter deel van deze mensen gebruikt een smartphone.

Oplossing

Met de beveiligde app VraagApp kunnen mensen hun alledaagse vragen stellen aan een community van flexwilligers, vrijwilligers die op flexibele basis willen meedenken. Een hulpvraag komt aan de hand van algoritmen bij een aantal beschikbare meedenkers met relevante kennis terecht. De eerste meedenker die de vraag accepteert komt in contact met de vrager waarna beantwoording binnen 5 minuten plaatsvindt via voice, beeld of tekst.
Achtergrond

VraagApp is een initiatief van de LFB, de belangenvereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking, en Frank Schalken. Het concept is ontwikkeld in samenwerking met Reframing Studio. De app was doorgedrongen tot de finale van een Europese e-health start-up competitie georganiseerd door HIMMS in mei dit jaar.

Op dit moment zit VraagApp in haar eerste financieringsfase.