VraagApp is een van de negen sociale innovaties die geselecteerd is voor het Amsterdam City Fellowship Programma. Het programma is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en de Impact Hub Amsterdam. VraagApp biedt mensen die de samenleving complex vinden de mogelijkheid om alledaagse vragen te stellen aan een community van vrijwilligers.

Maatschappelijke uitdagingen

De Gemeente Amsterdam wil graag sociale ondernemingen koppelen aan maatschappelijke uitdagingen in de stad, zodat sociale ondernemingen innovatieve producten en diensten ontwikkelen die deze uitdagingen aanpakken. Het City Fellowship programma leidt tot het onderhands inkopen van de oplossing of anderszins te investeren in de oplossing. Van de vele inschrijvingen voor het programma waren er in April 24 geselecteerd om te pitchen. Daaruit zijn er 9 sociale innovaties geselecteerd om deel te nemen aan het programma. VraagApp is er daar dus één van.

Gemeenten

Frank Schalken, directeur van VraagApp: “VraagApp is een interessante dienst voor gemeenten. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning aan mensen met een beperking, om te zorgen dat zij een zo zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden. VraagApp verkleint de kans dat kleine problemen zorgvragen worden, met de bijkomende professionele ondersteuning. Daarnaast biedt VraagApp burgers van Amsterdam een nieuwe vorm van vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld voor mensen die weinig tijd hebben of mensen die vanwege gezondheidsproblemen minder mobiel zijn. Tenslotte kan VraagApp ingezet worden voor specifieke doelgroepen, zoals nieuwkomers.”

Internationaal

Schalken is zelf al ruim 20 jaar woonachtig in Amsterdam. “Ik wil dat iedere Amsterdammer die vaak dagelijkse vragen heeft volgend jaar gebruik kan maken van VraagApp. Ik heb zelf een groot netwerk in Amsterdam op het gebied van opleidingen, onderzoekers en zorginstellingen. De gemeente Amsterdam wil zich international profileren als start-up ecosyteem. VraagApp wil volgend jaar internationaal beschikbaar komen. Het is mooi als we elkaar hierin de komende jaren kunnen versterken.”

VraagApp wordt momenteel ontwikkeld en zal vanaf september 2017 beschikbaar zijn.