Deze week is de pilot van VraagApp binnen de gemeente Amsterdam gestart. Begeleiders van Philadelphia, Cordaan, Amsta, Leger des Heils, Humanitas DMH, De Regenboog, Stichting Prisma en klantmanagers van WPI delen de komende weken 400 abonnementen uit aan kwetsbare Amsterdammers. Met het abonnement kunnen Amsterdammers onbeperkt vragen stellen over onderwerpen als huishouden, ontvangen brieven, openbaar vervoer en wetten en regels. Via algoritmen komen vragen bij de juiste vrijwilligers terecht waardoor vragenstellers snel antwoord hebben. De pilot loopt tot eind 2018. Doel is om te onderzoeken hoe VraagApp het meest effectief ingezet kan worden als instrument om zelfstandigheid te ondersteunen en stress te verminderen.
Joëlle Lafeber, community manager van VraagApp en projectleider van de pilot: “We zijn begonnen met het voorlichten van begeleiders in de zeven stadsdeelteams van Anders Kijken Anders Doen, een nieuwe werkwijze om gekanteld werken binnen het sociale domein vorm te geven. De begeleiders in deze teams weten als geen ander hoe belangrijk het is om te denken vanuit de behoefte en doelen van de cliënt. Je merkt dat ze zeer gemotiveerd zijn om innovatieve initiatieven zoals VraagApp in te zetten om zelfredzaamheiddoelen te ondersteunen en creatief mee te denken over de beste aanpak hierbij.”
Johan de Vries, beleidsadviseur Zorg binnen de gemeente Amsterdam: “Veel mensen vinden de samenleving ingewikkeld. Ze hebben regelmatig vragen over alledaagse zaken en vaak niet iemand die hen daar direct bij kan helpen. Zo kunnen kleine vragen leiden tot vermijding van situaties, stress en uiteindelijk grote problemen. VraagApp kan daar een antwoord op zijn. Als gemeente zijn we daarom erg benieuwd naar de uitkomsten van de pilot.”
De verwachting is dat de komende maanden meer gemeenten een pilot met VraagApp gaan starten.
Bekijk hieronder de film die de gemeente Amsterdam maakte over de samenwerking met VraagApp.