Bij VraagApp werken we met vrijwilligers die graag iets bijdragen aan de samenleving. Om zo vraagstellers te helpen met het beantwoorden van vragen waar zij mee zitten. Af en toe zetten we zo’n vrijwilliger – de onzichtbare kracht van VraagApp – in het zonnetje!

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben niet zo’n jonge man meer, maar ik heb een echtgenoot, ik ben grootvader en ik ben vader van drie kinderen. Daarnaast ben ik al mijn hele leven werkzaam in zorg en welzijn. Ik ben ooit begonnen met de ziekenzorg in een verpleeghuis. Momenteel ben ik groepsleider in de gehandicaptenzorg bij de GGZ en dat doe ik als flex-medewerker en als ZZP’er. Uiteindelijk vind ik het werken met mensen gewoon het mooiste wat er is. Ik vind het heerlijk om verschillende mensen en nieuwe collega’s te ontmoeten, nieuwe sferen te proeven en een ander cultuurtje te snuiven.

Hoe ben je bij Vraag App gekomen?

Ik zag een keer op LinkedIn langskomen dat je je kon aanmelden als je belangstelling had. Iemand die ik ken had zich aangemeld bij VraagApp en bij een andere app genaamd ‘BeMyEyes’ (dat is voor blinde mensen). Nadat ik dat had gezien dacht ik: dat is eigenlijk wel erg mooi, dat je iets kan betekenen voor mensen zonder dat je direct ergens op een vast tijdstip naartoe moet.

Had je al een keer eerder gehoord van VraagApp?

Ik wist wel dat het bestond, want het was al eens in de publiciteit geweest – ik weet niet of dit online of in de krant was. Maar ik wist zeker wel van het bestaan ervan.

Waarom ben je eigenlijk vrijwilliger geworden?

Ik denk omdat ik na diverse baantjes in de zorg en welzijn wel wat kennis heb en die kennis wilde ik toepassen. Ik vind daarnaast dat als mensen vragen hebben, er niet direct een financieel plaatje bij moet komen kijken en ik wil van betekenis zijn voor deze mensen. Ook vind ik het leuk dat ik er iets van leer, bijvoorbeeld over hoe vragen gesteld worden en wat voor antwoorden er wel en niet verwacht worden. Het meest lastige van het beantwoorden van een vraag is dat je niet echt weet wat het niveau is van diegene die de vraag stelt. Nadat ik een vraag heb beantwoord, vraag ik daarom vaak nog of hij of zij nog meer vragen heeft.

Hoe ga je in gesprek als je eenmaal besloten hebt om een vraag te beantwoorden?

Ik lees eerste de vraag en dan laat ik het nog even op me inwerken. Daarna kijk ik naar het taalgebruik. Soms klopt de zinsopbouw niet helemaal en dat zegt iets over hoe iemand de Nederlandse taal beheerst. Het is ook wel heel intuïtief eerlijk gezegd, in mijn werk gebruik ik ook steeds meer intuïtie. Meestal voel je het wel een beetje aan en dan gebruik je bijpassende taal en je algemene kennis.

Hoe beslis je hoe je met de vragen omgaat?

Ik probeer altijd zo neutraal mogelijk te antwoorden. Volledig neutraal zijn is lastig, maar ik probeer mijn eigen mening er niet in te gooien. Zo steek ik als mens ook in elkaar. Ik wil gewoon een antwoord geven waar iemand echt iets aan heeft, en daar hoort mijn mening niet bij.

Wat vind je van VraagApp?

Ik vind VraagApp een fantastisch initiatief waarbij je vrijwilligerswerk kan doen op voor jou handige tijden. Ik vind het leuk dat, wanneer je de app opent, je meteen kan zien hoeveel vragen er in totaal zijn beantwoord. Soms klik je op een openstaande vraag en dan krijg je te zien dat de vraag al door iemand anders is opgepakt. Dit is interessant omdat het ook voor een bepaalde concurrentie zorgt onder de vrijwilligers.

Zou jij VraagApp zelf gebruiken als vragensteller?

Ja dat denk ik zeker wel, maar wel voor andere, meer complexe vragen. Ik zou bijvoorbeeld een vraag stellen over het prijsplafond en de energieprijzen omdat ik de indruk heb dat ik daar niet veel inzicht in heb.

Wat zou je doen als je iemand tegenkomt die geschikt lijkt voor VraagApp, wat zou je dan vertellen over de app?

Het eerste wat ik zou vragen is of zij in hun vrije tijd iets zinvols willen doen. En dan zou ik vertellen dat je deze tijd nuttig kunt besteden met het beantwoorden van vragen van mensen die het eventjes niet weten en die iets meer uitleg nodig hebben dan anderen.