Bij VraagApp werken we met vrijwilligers die graag iets bijdragen aan de samenleving. Om zo vraagstellers te helpen met het beantwoorden van vragen waar zij mee zitten. Af en toe zetten we zo’n vrijwilliger – de onzichtbare kracht van VraagApp – in het zonnetje!

Wie bent u?

Ik ben Ria en ben altijd hulpverlener geweest op vele gebieden: in de zorg, in de psychiatrie, in de verslavingszorg, in de zorg rondom dementerende ouderen en in beschermd en begeleid wonen, waarin ik vooral veel nieuwe projecten heb opgestart.

In 2005 heb ik samen met iemand anders Stichting Pluspunt opgezet, een werkcentrum voor mensen die dak- en thuisloos zijn of zijn geweest. Inmiddels is de stichting ook uitgebreid voor mensen met een verre afstand tot de arbeidsmarkt en telt de stichting drie locaties in Rotterdam.

Wat doet u op dit moment?

Vorig jaar ben ik met pensioen gegaan, maar ik blijf toch graag betrokken bij mijn mede-Rotterdammers en dan vooral mensen in een kwetsbare situatie.

Ik werk nu als vrijwilliger bij de Zorgvrijstaat in Rotterdam, als intermediair tussen het Fonds Bijzondere Noden en de brillenwinkel Pearl, die dit jaar een samenwerking zijn aangegaan, en ik begin bij de Ombudsman/-vrouw in Rotterdam.

Ik doe dit omdat ik dit leuk vind en omdat ik mijn kennis en ervaringen wil blijven inzetten; zonde als dat verloren gaat. En iedereen kent mij in Rotterdam vanwege mijn gekke rode haar, wat erg makkelijk is. Daardoor kom ik makkelijk overal binnen en ben ik makkelijk benaderbaar en duidelijk herkenbaar.

Hoe bent u ooit bij VraagApp gekomen?

Het kwam een keer voorbij en ik dacht: ik kan iets voor de ander betekenen zonder veel tijd en energie eraan kwijt te zijn. Ik had me eerst opgegeven voor een paar categorieën, maar inmiddels beantwoord ik vragen van bijna alle categorieën. Alleen vragen over smartphones en computers laat ik voorbijgaan.

Wat vindt u fijn aan werken via VraagApp?

Ik vind het fijn dat VraagApp mij ook beschermt als vrijwilliger. Dat ik anderen kan helpen bij allerlei vragen maar niet ongevraagd gestoord kan worden op mijn mobiele-telefoonnummer. De tips van de moderatoren vind ik ook erg handig. Ik vind het een fijne gedachte dat ze meekijken en tips geven over hoe ik nog beter de vraagstellers kan helpen!

Wat voor soort vragen beantwoordt u vooral?

Dat kunnen vragen zijn zoals hoe je rijst moet koken of hoe je een dag indeling kan maken qua werkzaamheden. Maar ook vragen over voortplanting bijvoorbeeld. Meestal zijn de vragen niet zo ingewikkeld en kan ik ze zelf opzoeken via internet.

Waarom doet u deze manier van vrijwilligerswerk?

Nu ik met pensioen ben, heb ik meer tijd om leuke dingen te doen en wil ik niet alleen maar thuiszitten. Op deze manier kan ik makkelijk en overal een ander helpen, want wat ik ook doe, ik blijf toch een hulpverlener.