Vanaf september 2017 kunnen mensen met een lichte verstandelijke beperking direct antwoord krijgen op hun alledaagse vragen via de online service VraagApp. De vragen worden beantwoord door een community van vrijwilligers. De online service is een antwoord op het feit dat enerzijds steeds meer mensen de samenleving als complex ervaren en anderzijds veel mensen op zoek zijn naar flexibel vrijwilligerswerk.

Digitale samenleving

Het concept van VraagApp is ontwikkeld in opdracht van Amerpoort, instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Paul Willems, bestuurder van Amerpoort “Veel van onze cliënten worstelen met de gevolgen van de digitale samenleving. Wij denken echter dat technologie ook een oplossing kan bieden. VraagApp is daar een mooi voorbeeld van.” De afgelopen maanden hebben ook ’s Heeren Loo, ASVZ, Prisma, MEE Amstel en Zaan én MEE Rotterdam Rijnmond zich achter het initiatief geschaard. Jan Fidder, bestuurder van ’s Heeren Loo: “De zorgvragen worden steeds complexer, maar de niet complexe vragen kunnen naar onze mening prima informeel beantwoord worden. Dit zou daarom wel eens een baanbrekende app kunnen worden”

Smartphone

Een andere initiatiefnemer van VraagApp is de LFB, een belangenvereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Michiel Zeeuw is ervaringsdeskundige en werkzaam bij de LFB: Veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben een smartphone. Zij hebben regelmatig vragen waar zij hulp bij nodig hebben. VraagApp kan helpen bij de problemen die onze leden tegen komen. Via de app kunnen ze bijvoorbeeld vragen stellen over het openbaar vervoer of een brief die ze ontvangen hebben en niet snappen.”

Flexwilligers

Mensen die op zoek zijn naar flexibel vrijwilligerswerk kunnen flexwilliger worden bij VraagApp. Frank Schalken, directeur van VraagApp: “Middels algoritmes krijgen ze alleen vragen over onderwerpen waar ze verstand van hebben. Op tijden dat het hen uitkomt. Een vraag komt bij een aantal flexwilligers tegelijk als notificatie op hun smartphone binnen. De eerste die de vraag accepteert komt via de app in contact met de vragensteller via tekst of spraak. Binnen een paar minuten is de vraag beantwoord.” VraagApp zal in eerste instantie ontwikkeld worden voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. in de toekomst zal de service ook beschikbaar komen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, ouderen en laaggeletterden.

Initiatiefnemers

Vraagapp is een initiatief van de LFB en sociale onderneming 3 Times Impact. Founding partners zijn Innovatiefonds Zorgverzekeraars, VSBfonds, NSGK en de instellingen Amerpoort, ASVZ, ’s Heeren Loo, MEE Amstel en Zaan, MEE Rotterdam Rjjnmond en Prisma.