De gemeente Amsterdam gaat dit jaar VraagApp beschikbaar stellen aan 400 kwetsbare Amsterdammers. Dat heeft de gemeente laten weten tijdens ‘The Healthy City of 2030 Ecosystem Meetup’. VraagApp is een online platform waar mensen snel antwoord hebben van vrijwilligers op hun alledaagse vragen. Doel van de pilot is om te onderzoeken in hoeverre VraagApp de zelfstandigheid van kwetsbare Amsterdamse burgers, zoals mensen met een lichte verstandelijke beperking, kan versterken.

Ingewikkeld

Johan de Vries, beleidsadviseur Zorg binnen de gemeente Amsterdam: “Veel mensen vinden de samenleving ingewikkeld. Ze hebben regelmatig vragen over alledaagse zaken en vaak niet iemand die hen daar direct bij kan helpen. Zo kunnen kleine vragen leiden tot vermijding van situaties, stress en uiteindelijk grote problemen. Want naar schatting veertig procent van alle risicolijstjes wordt bevolkt door mensen met een lichte verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld op het gebied van schuldhulpverlening, armoede, criminaliteit en dakloosheid.” VraagApp biedt een hele laagdrempelige manier van vragen stellen. Het zorgt dat vragenstellers altijd en overal snel antwoord hebben op hun vragen. Aan de pilot zullen zowel mensen deelnemen die vanuit de WMO ondersteuning krijgen als klanten van de afdeling Werk, Participatie en Inkomen.

 Video die de gemeente Amsterdam maakte over VraagApp en de geplande samenwerking.

Lancering

VraagApp is in 2017 ontwikkeld en is sinds oktober landelijk beschikbaar. Oprichter Frank Schalken: “De samenwerking met de gemeente Amsterdam is een uitvloeisel van het Amsterdam City Fellowship programma waar we afgelopen jaar aan mee hebben gedaan. Nadat we eerder al zes grote zorginstellingen als partner van VraagApp konden verwelkomen, zijn we trots dat zo kort na de lancering ook de grootste gemeente van Nederland VraagApp beschikbaar gaat stellen.

Over VraagApp

Veel mensen willen iets goed doen voor anderen, maar willen geen  traditionele vormen van vrijwilligerswerk doen waarbij ze zich voor langere tijd committeren en op vaste tijden beschikbaar moeten zijn. Ze zijn op zoek naar flexibel vrijwilligerswerk en kunnen bij VraagApp meedenker worden. Ze geven in de app aan over welke onderwerpen ze vragen willen beantwoorden.

Mensen die de samenleving ingewikkeld vinden kunnen in VraagApp hun vraag via tekst of spraak stellen. Drie vrijwilligers krijgen gelijktijdig een notificatie op hun telefoon met daarin de vraag. De eerste die de vraag accepteert komt in een chatcontact met de vragensteller. Binnen korte tijd is de vraag beantwoord.