Wekelijks doe ik verslag van de ontwikkelingen rond VraagApp. Deze week schrijf ik over de start van de test, doe ik een oproep voor meer testers en lees je over onze inspanningen om geselecteerd te worden voor het Amsterdam City Fellowship Program.

De eerste vraag

We zijn begonnen! Je was toch al lang begonnen, hoor ik je denken. Dat klopt, maar toch voelt het zo. De test is begonnen. Het papierwerk is ingeruild voor de praktijk. 1,5 jaar praat je over het idee dat mensen hun alledaags vragen gaan stellen aan onbekenden via een app, maar nu was het zo ver. Zaterdag is in ons prototype, de app Telegram, de eerste groep aangemaakt door collega Joëlle. Er waren 4 mensen met een beperking die de hele procedure van toestemming, installatie en handleiding doorlopen hadden. En 8 meedenkers. Voor iedere vragensteller is er een aparte groep aangemaakt in Telegram. Naast de vragensteller zitten daar 8 meedenkers in.

Vragenstellers stellen hun vraag in de groep, de eerste meedenker die beschikbaar is geeft dat aan in de groep en begint een privégesprek. En na afloop vragen we de meedenker om een screenshot te maken van het gesprek en dat naar ons op te sturen, zodat wij kunnen zien hoe het gesprek verliep, hoeveel tijd er over heen ging, welke functionaliteiten er gebruikt werden en hoe het gesprek werd afgerond.

En toen was het grote wachten begonnen. En het stemmetje in mijn hoofd. Hoe lang zal het duren voordat de eerste vraag gesteld wordt? Waarover zou die gaan? Wat als er helemaal geen vraag gesteld wordt.

En daar was die opeens. Uit het niets. DE EERSTE VRAAG. Zaterdag 8 april 2017, 17.18 uur. De meedenker ging direct in de groep antwoorden, dus niet via een privégesprek, ze had de handleiding niet gelezen, hoe herkenbaar. Maar inhoudelijk reageerde ze heel adequaat.

Je vraagt je misschien af waar die vraag over ging. Sorry, daar mag ik niks over zeggen. We zijn zoals eerder gezegd op dit moment op zoek naar het natuurlijke gedrag van zowel vragenstellers als meedenkers. Dus als vragenstellers aan ons vragen waar ze vragen over mogen stellen, dan zeggen wij, waarschijnlijk heel irritant ‘dat mag je zelf weten’. En als meedenkers ons vragen hoe te reageren op een bepaalde vraag dan zeggen wij ook ‘dat mag je zelf weten’. Voorbeelden, tips en richtlijnen stellen we nog even uit. Die komen vast later, hoewel, richtlijnen willen we het liefst voorkomen.

Testers gezocht

Wij zijn trouwens met spoed op zoek naar mensen die als meedenker willen testen. Dus wil je iets goeds doen voor iemand anders maar heb je bijna geen tijd? Lees dan onze oproep en meld je aan!

Amsterdam City Fellowship Program

Voordat ik afrond kom ik nog even terug op het Amsterdam City Fellowship Program waar ik VraagApp voor in had geschreven en waar ik vorige week meer over schreef. Vlak na het verschijnen van mijn vorige blog hoorde ik dat we door de eerste selectie waren. Afgelopen dinsdag mochten 24 sociale innovaties op het gebied van ‘health’, waaronder VraagApp een pitch verzorgen. 15 daarvan mogen straks deelnemen aan het programma met als uiteindelijk doel dat de gemeente Amsterdam de oplossingen onderhands gaat inkopen of op een andere manier in gaat investeren. Gister hoorden we wie er geselecteerd zijn. Je vraagt je misschien af of we er bij zitten? Sorry, daar mag ik niks over zeggen. De gemeente Amsterdam wil hierover pas eind april naar buiten treden.