Vorige keer schreef ik over de belangrijkse resultaten sinds de lancering van VraagApp. We zijn ondertussen de magische grens van 100 vragen én vrijwilligers gepasseerd. Hoe heb ik zelf de eerste weken ervaren?

Hoewel ik vooraf wel wist dat na de lancering een hele nieuwe fase zou aanbreken was ik toch verrast hoe anders het is. Alsof ik een nieuwe baan heb. Het half jaar dat we gebruikt hebben om VraagApp stap voor stap te ontwikkelen en te testen verliep behoorlijk gestructureerd en planmatig. We hadden een vast team, duidelijk omschreven werkzaamheden en diverse deadlines die stuk voor stuk gehaald werden. Na de lancering viel dat weg. We hebben een prachtig product, zonder noemenswaardige technische bugs en 3000 abonnementen die in de voorverkoop verkocht zijn. We hebben nu anderhalf jaar om te laten zien dat kwetsbare mensen dankzij VraagApp zelfstandiger worden en zelfvertrouwen opbouwen. Dat begeleiders dankzij VraagApp minder werkdruk ervaren en meer tijd krijgen voor ontwikkelvragen van hun cliënten. En dat vrijwilligers hun behoefte aan ‘zinvol ondersteunen’ dankzij VraagApp kunnen bevredigen. En we hebben anderhalf jaar om voor deze ambitieuze inhoudelijke doelen een duurzaam businessmodel te ontwikkelen. Dat zijn veel minder concrete doelstellingen dan het opleveren van een app eind september was. En doelen waar je als team maar ten dele invloed op hebt.

Want ja, we hoeven er niet om heen te draaien, de meeste digitale innovaties mislukken. Ook degenen die op papier briljant zijn. Die voor alle betrokkenen voordelen biedt. Zoals wel eens gezegd wordt: een innovatie moet 8 keer beter zijn dan de bestaande oplossing om succesvol te worden. Wij hebben de overtuiging dat VraagApp meer dan 8 keer beter is en dus de uitzondering op bovenstaande regel zal zijn. Uiteraard, zou ik haast zeggen. Maar een uitdaging –omdat dat woord maar eens te gebruiken – zal het zeker zijn. Want hoe zorgen we dat mensen VraagApp gaan gebruiken om hun praktische vragen te stellen? En hoe veranderen we hun oude strategieën, zoals het opsparen van vragen tot ze hun begeleider of zus zien, zelf aanklooien, situaties vermijden of kop in het zand steken? Daarvoor is een gedragsverandering nodig.

De grote vraag voor onszelf was, waar beginnen we? We kunnen van alles doen om te zorgen dat mensen VraagApp leren kennen, gaan gebruiken en blijven gebruiken. Maar waar beginnen we mee? Gelukkig hebben we de ervaringen van de verschillende testen die we hebben uitgevoerd in het eerste half jaar, dus daar borduren we op voort.

We focussen ons nu dan ook op het zorgen dat er een substantiële groep gebruikers komt die VraagApp integreert in zijn leven. Bij mensen met een lichte verstandelijke beperking, de groep waar we ons in eerste instantie op richten, lijkt de begeleider een belangrijke rol te spelen in de adoptie van VraagApp.

 

Dus hebben we gezorgd dat:

  1. Er een speciale begeleidermodus is van de app waarmee hij of zij cliënten kan voorlichten én eenvoudig abonnementen om vragen te kunnen stellen, kan distribueren (zie eerste schermafbeelding).
  2. We de komende tijd zo veel mogelijk voorlichtingen geven bij teams van ambulante begeleiders.
  3. We tips voor begeleiders verzameld en gepubliceerd hebben op de website (https://vraagapp.nl/tips) en deze continu gaan verbeteren op basis vban feedback.
  4. Er deze week een flyer gemaakt is die begeleiders kunnen uitdelen aan hun cliënten.

Daarnaast gaan we met een selecte groep (ambulante) begeleiders specifieke pilots uitvoeren rond VraagApp. Binnenkort meer hierover, maar mocht je nieuwsgierig zijn, laat het me dan gerust alvast weten.