Gister hoorde ik dat we definitief van start kunnen gaan met het ontwikkelen en aanbieden van Vraagapp. Ik wil je de komende tijd in een wekelijkse blog graag meenemen in onze ontwikkelingen en dilemma’s. Gister schreef ik al over het ontstaan van het concept Vraagapp. Vandaag over de funding en de naam.

Funding

Terwijl de subsidie-aanvragen in het voorjaar van 2016 de deur uit gingen, besloot ik het concept in te schrijven voor diverse wedstrijden. Ik kan het iedereen aanbevelen omdat je op die manier feedback krijgt van experts, je de mogelijkheid hebt je idee te pitchen en je in contact komt met andere sociale innovators. Dit leidde onder andere tot een finaleplaats bij een Europese e-health startup competitie, een selectie voor een begeleidingstraject voor sociale ondernemers door onder andere Social Enterprise Nederland en het winnen van de Rabo Impact Meeting.

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, dat in het najaar van 2015 nog een aanvraag had afgewezen vanwege een te beperkte (formele) rol van de doelgroep zelf in het project, besloot oktober vorig jaar de nieuwe aanvraag wel te honoreren met maximaal €146.000. Ook het VSBfonds (€74.000) en onlangs de NSGK (€27.000) namen een positief besluit. Amerpoort gaf me daarbij de financiële mogelijkheid om een paar maanden bijna fulltime de ‘funding’ te realiseren. Tevens stelden ze hun netwerk beschikbaar om zo meer instellingen te interesseren. De combinatie van een interessant concept, een goed netwerk en voldoende tijd zorgde er voor dat uiteindelijk ook ASVZ, ’s HeerenLoo, Prisma, MEE Amstel en Zaan en MEE Rotterdam Rijnmond besloten om als founding partner op te treden. Deze instellingen hebben elk €20.000 ingebracht, gedeeltelijk als subsidie en gedeeltelijk in de vorm van voorinkoop.

De naam

Toen we in december op koers lagen om de benodigde financiering binnen te halen hebben we goed gekeken naar de naam van het concept, dat toen nog ‘Denktank’ was. Zo is een Denktank een club van wijze mensen wat tot een wat elitaire lading zou kunnen leiden. Aan de andere kant hadden een aantal van de partners intern al een ‘Denktank’ wat tot verwarring zou kunnen leiden. En tenslotte was de url denktank.nl alleen tegen een bedrag van €2000 beschikbaar. Een rondje brainstormen met onder andere ervaringsdeskundigen van de LFB leverde diverse namen op wat uiteindelijk tot de keuze voor Vraagapp heeft geleid. Een naam die bewust beschrijvend van aard is, omdat de verwachting is dat dat bij deze doelgroep het beste werkt: je hebt een vraag en je stelt ‘m via een app. In dezelfde tijd besloot Reframing Studio als een verrassing een explanation over Denktank te maken. Ik wist van niets en was zeer dankbaar met het kado. En zij wisten niet dat ik bezig was met een andere naam, waardoor de animatie binnenkort nog aangepast moet worden, met de nieuwe stem van Vraagapp, Sjors Houkes.

De vraag waar ik nog mee zit is of de schrijfwijze Vraagapp of VraagApp moet worden. Ik schrijf zelf altijd Vraagapp, maar zie dat anderen vaak VraagApp schrijven. Morgen zit ik bij de LFB en zal ik het ook aan de ervaringsdeskundigen vragen. Nu vraag ik het alvast aan jou, wat vind jij de beste schrijfwijze?

Morgen en overmorgen blog ik verder, over een vacature waar maar 1 reactie op kwam, de Sociale onderneming die Vraagapp gaat aanbieden en de lean-startup methodiek die we gebruiken in het ontwikkeltraject.