Na de blogloze meivakantie is het nu het moment om de belangrijkste uitkomsten van de eerste testfase van VraagApp met je te delen. Op basis van die ervaringen gaan we vanaf maandag ons Minimal Viable Product bouwen, samen met onze partners Reframing Studio en De Wortel van Drie.

Eerste conclusies

We hebben de afgelopen maand het concept van VraagApp getest, gebruik makend van de app Telegram. Aan deze test deden 22 vragenstellers mee en 21 meedenkers. We durven een aantal conclusies te trekken:

  • Ja, mensen hebben alledaagse vragen over zaken die ze niet begrijpen.
  • Ja, mensen durven die te stellen aan onbekenden.
  • Ja, het stellen en beantwoorden van vragen via een app werkt.
  • Ja, er zijn genoeg mensen die willen helpen.

Kortom, het concept van VraagApp werkt.

Vragen variëren van persoonlijk advies, via feitenkennis naar instructies. Voorbeelden?

  • Hoe kan ik mijn OV-kaart op mijn eigen naam zetten?
  • Hoe geef ik aan UWV door dat ik vrijwilligerswerk doe?
  • Ik heb een mail gehad van een instantie over een vragenlijst, moet ik die persé invullen?
  • Hoe laat gaat de trein naar Geldermalsen?
  • Hoe maak ik mijn huishoudelijke apparaten schoon?
  • Hoe kook ik aardappels?

Uitdagingen

We hebben de potentie van VraagApp ervaren én gemerkt dat het tijd en inspanning gaat kosten om te zorgen dat mensen VraagApp gaan gebruiken. Hier komen een aantal logische uitdagingen uit voort:

  1. Zorgen dat mensen kennis hebben van VraagApp.
  2. Zorgen dat mensen VraagApp gaan installeren.
  3. Zorgen dat mensen weten waar de ze app voor kunnen gebruiken.
  4. Zorgen dat als mensen een vraag hebben ze VraagApp overwegen te gebruiken.
  5. Zorgen dat mensen VraagApp ook gebruiken voor die vraag.

Op al deze terreinen zullen we acties gaan uitzetten. Die inspanningen zullen aan de ene kant gericht zijn op de vragensteller en zijn netwerk. Anderzijds kan het ontwerp van VraagApp hier een belangrijke rol in spelen.

De vragensteller en zijn netwerk

In de weg naar zelfstandigheid spelen begeleiders en familie een cruciale rol. Om VraagApp onder de aandacht te brengen en in veel gevallen ook een vorm van goedkeuring te geven dat ze het gaan gebruiken. Hoe kunnen we deze belangrijke influencers het best betrekken in de acceptatie en het gebruik van VraagApp? Hier gaan we ons de komende tijd over buigen. Wil je hierover meedenken? Super! Laat het me weten.

Andere mensen die een rol kunnen spelen bij het promoten van VraagApp zijn bijvoorbeeld de werkbegeleider, coach, sociale dienst of huisarts. Hoe gaan we hun betrekken?

De app

In de testfase zit de vragensteller in een groep met circa 8 meedenkers. Er gebeurt niets. Tenzij de vragensteller een vraag stelt. Dit lijkt niet heel uitnodigend te zijn. Vragenstellers lijken behoefte te hebben aan een vorm van verbondenheid. De vraag is hoe we dat creëren, zonder de kern van het concept geweld aan te doen. We zijn immers geen chat-app-voor-gelijkgestemden of samen-leuke-dingen-doen-app.

Hoe zorgen we dat VraagApp aanwezige vraagverlegenheid minimaliseert? Samen met onze ontwerpers gaan we ons hier de komende week over buigen. Ook hiervoor geldt weer, geweldig als je meedenkt!!

Terwijl we de flow van de app aan het maken zijn en vanaf maandag de eerste code gaan tikken loopt de testfase gewoon door. Zelf loop ik al 3 weken met 1 prangende vraag rond, waar zelfs de meedenkers van VraagApp geen antwoord op kunnen geven: Wordt Feyenoord overmorgen kampioen?

Sommige antwoorden komen vanzelf, als je maar geduld hebt…