30 september 2017 is VraagApp landelijk gelanceerd, een app waarmee mensen snel antwoord hebben op hun dagelijkse vragen. We willen dat eind 2020 100.000 mensen dankzij VraagApp meer zelfstandigheid ervaren. Een ambitieus én tevens haalbaar doel als we alle positieve energie weten te mobiliseren. Wat waren de resultaten in het eerste half jaar? We zetten de belangrijkste op een rij over de periode oktober 2017 tot en met maart 2018.
Organisaties
VraagApp is beschikbaar voor cliënten van Amerpoort, Amsta, ASVZ, Cordaan, Humanitas DMH, Leger des Heils, MEE Amstel en Zaan, MEE Rotterdam Rijnmond, Philadelphia, De Regenboog, ’s Heeren Loo, Prisma en Stichting Prisma Amsterdam. Een deel daarvan loopt via een grootschalige pilot van de Gemeente Amsterdam, die eind maart van start is gegaan.
Begeleiders
Cliënten c.q. burgers kunnen een abonnement krijgen om vragen te stellen via een geautoriseerde begeleider die zelf de begeleider-modus van VraagApp heeft geïnstalleerd op zijn smartphone. Er zijn tot nu toe 316 begeleiders geautoriseerd. Daarvan hebben 178 de app geïnstalleerd en 67 al daadwerkelijk abonnementen uitgereikt.
Vragenstellers
Er zijn 179 abonnementen uitgedeeld. Daarvan zijn er 113 geactiveerd. 102 mensen hebben ook daadwerkelijk een of meer vragen gesteld. Met elkaar hebben ze 306 vragen gesteld. Het aantal vragenstellers én vragen groeit per maand gemiddeld met 25%. Met deze groeicijfers zijn er eind 2018 bijna 1000 vragenstellers, eind 2019 10.000 en eind 2020 ruim 100.000. Ons streefcijfer.
Vrijwilligers
Met een uitnodiging van een bestaande gebruiker van VraagApp kan iedereen vrijwilliger worden. Er zijn 179 vrijwilligers. Ze geven zelf aan over welke onderwerpen ze vragen willen beantwoorden (en notificaties willen ontvangen). Voordat ze de eerste vraag beantwoorden krijgen de vrijwilligers de 12 gouden regels te zien. Als er een nieuwe vraag is gaat er een notificatie naar een aantal vrijwilligers tegelijk. Accepteert geen van hen de vraag, dan gaat er na 3 minuten naar een aantal andere vrijwilligers een notificatie. Zo pakken vrijwilligers 75 procent van de vragen binnen 30 minuten op. Bij vragen die onduidelijk zijn, niet praktisch van aard zijn of in de nacht gesteld worden, duurt het langer. Alle vragen worden binnen 24 uur opgepakt.
Team
Het team van VraagApp bestaat eind maart uit 11 mensen, waaronder designers, bouwers, voorlichters, een Community Manager en privacy-expert. 36% Van het team komt van de belangenvereniging LFB en is ervaringsdeskundige. Voor de meeste teamleden is VraagApp een nevenactiviteit.
Kwaliteit
We krijgen steeds meer aanwijzingen dat het concept goed functioneert en het vragenstellers helpt om zelfstandiger te leven. De laagdrempelige wijze van werving, selectie en begeleiding van vrijwilligers gaat niet ten koste van de kwaliteit van de antwoorden. Er is pas 1 vrijwilliger geblokkeerd omdat zijn wijze van beantwoording niet aan onze standaarden voldeed. De reviewsystematiek die half maart is geïntroduceerd laat zien dat vragenstellers de antwoorden gemiddeld met een 3,9 op een schaal van 1 tot 5 beoordelen. Daar mogen we als startende online service niet ontevreden mee zijn.
Conclusie
We kijken terug op geslaagde 13 maanden waarin we VraagApp in 7 maanden hebben ontwikkeld en vanaf oktober vorig jaar breed beschikbaar konden stellen. We merken daarbij dat het gebruiken van VraagApp een gedragsverandering vraagt van begeleiders en cliënten. Dat vraagt zeker op het begin continue aandacht. Binnenkort deel ik graag met je welke factoren daarbij een belangrijke rol spelen. Die zullen ons helpen om eind 2020 de zelfstandigheid van 100.000 mensen te vergroten dankzij VraagApp.